Krav Maga

unisex

Ukratko


Praktična metoda borbe koja obučava kako izbjeći, spriječiti i razriješiti bilo koju vrstu nasilja i napada. Krav Maga obučava samoobranu, borilačke i borbene vještine, kao i vještine zaštite drugih, a sve to na jedinstven i jednostavan način učenja. Krav Maga je nastala u Izraelu, pod pritiskom realnih životnih zahtjeva i uvjeta. Krav Magu upotrebljavaju vojne snage, policijski odredi i tajne službe (CIA i FBI) iz cijeloga svijeta. Od 2010. godine, zbog širenja sustava, a da bi se istovremeno održala kvaliteta treninga, Eyal Yanilov osniva novu organizaciju – Krav Maga Global. KMG je danas prepoznata kao najprofesionalnija i međunarodno aktivna Krav Maga organizacija u svijetu.

Krav Maga nije ni sport ni borilačka vještina. Nastala u ekstremno nasilnim okolnostima prije drugog svjetskog rata, danas je Krav Maga postala sveobuhvatan sustav samoobrane, koji kroz praktične metode poučava ljude kako izbjeći, spriječiti ili razriješiti svaku potencijalno nasilnu situaciju. Krav Maga je horizontalan sustav, s jedinstvenim i logičnim pristupom. Laka je za učenje i pamćenje, izvodi se prirodno i instinktivno, te se praktično može upotrijebiti u stresnim uvjetima. Neke od važnijih komponenata Krav Mage jesu jedinstvena pedagogija, metodologija i način obuke.

Krav Maga priprema polaznika obuke da funkcionira u svim uvjetima i scenarijima, u svakom borbenom okruženju, ovisno o njihovim potrebama, riziku s kojim se susreću i opisu radnog mjesta. Sadrži specijalni pristup, taktiku, tehniku, teme, drilove i metode za različite sektore: civile, pripadnike policijskih snaga, zatvorsko osoblje i stražare, vojsku, osoblje osiguranja, osoblje za blisku zaštitu, obavještajne agente, antiterorističke jedinice i specijalne jedinice.

U Martial Arts Osijeku polaznici su obični muškarci i žene, koji su zainteresirani da nauče efikasnu samoobranu. Mi imamo redovne grupe koje treniraju nekoliko puta tjedno. Imamo i specijalne tečajeve za djevojke i djecu, te nam se javljaju i ostale grupe koje rade u opasnim uvjetima.

Često postavljana pitanja


Što je Krav Maga

To je sustav cjelovit i učinkovit sustav samoobrane koji je namijenjen svima, nevezano uz dob, spol i predznanje. Savršeno se uklapa u užurbani stil svakodnevice, vrlo je efikasan i u kratkome roku može dovesti polaznika do određenog cilja. Sustav je baziran na znanosti i iskustvu i pruža mogućnost samoobrane ili obrane svojih bližnjih u okvirima vlastitih mogućnosti. Ukratko, Krav Maga je praktična metoda borbe koja obučava kako izbjeći, spriječiti i razriješiti bilo koju vrstu nasilja i napada.

Za koga su treninzi?

Za sve, nevezano uz dob, spol, kondicijsku spremu i prethodno znanje.
Krav Magu uspješno i zadovoljno prakticiraju polaznici raznih dobnih skupina- najmlađa polaznica ima 3 godine, a najstariji polaznik 68 godina.
Ako želiš biti (više) u formi, ojačati svoje samopouzdanje i naučiti tehnike samoobrane, onda su treninzi Krav Maga za tebe. Postoje mješovite grupe za odrasle (muški i ženski polaznici zajedno), grupe samo za žene te grupe za djecu i tinejdžere. Uz te se grupe omogućuju specijalizirani tečajevi i obuke za tjelohranitelje, policiju i vojsku.

Koji Krav Maga program je za mene?

Krav Maga se podučava uglavnom u mješovitim grupama, bez obzira na spol i predznanje. Treniranje u mješovitoj grupi donosi veliku prednost kod samoobrane, jer u stvarnosti nema pravilnika prema kojem će se nekakav napad dogoditi.

Jači će znatno češće napasti slabijeg, neovisno o spolu, dobi, iskustvu ili fizičkoj moći/snazi. Da bi postigli najbolje rezultate, potrebno se izložiti što različitijim tipovima napadača, odnosno većem broju varijabli koje pospješuju iskustvo. Ipak, u Martial Arts Osijeku smo odlučili ponuditi ženama odvojenu grupu gdje se radi malo lakšim tempom a djeca su, naravno, u odvojenoj grupi zbog metoda i načina rada prilagođenih njihovom uzrastu.

Što ako nisam u dobroj fizičkoj kondiciji?

Sukladno dobu u kojem živimo i današnjem načinu života značajan dio populacije nije u aktivnoj fizičkoj formi. Lagan i postupan pristup osigurava da dođete do cilja bez obzira imate li problema s fizičkom kondicijom ili debljinom. I u tim segmentima primijetit ćete značajan napredak.

Smetaju li me prijašnje ozljede i ograničenja te mogu li se ozlijediti na treningu?

Krav Maga sustav osmišljen je da se prilagodi čitavom nizu ograničenja i preduvjeta polaznika, od problema s kralježnicom i zglobovima do raznih drugih nedostataka.
Velika pozornost posvećena je eliminaciji rizika na treningu. Trenirati možete unatoč fizičkim ograničenjima, a kroz trening nam je sigurnost naših polaznika na prvom mjestu.

Što trebam od opreme?

Za početnika su dovoljne obične hlače i majica, dok se od onih koji duže treniraju zahtijeva da imaju majicu i crne hlače.

S obzirom na to da Krav Maga sadrži “kontakt trening” zahtijeva se od učenika da imaju zaštitnu opremu:

  • početnici: štitnik za zube, suspenzor
  • napredne grupe: grappling rukavice (sa slobodnim prstima), štitnici za potkoljenice
Polažu li se pojasevi ili dostižu kakvi stupnjevi kroz napredovanje?

U Krav Magi postoje polaganja, iako ni trening ni mentalitet nisu tome usmjereni. Polaganja postoje da bi učenici mogli ocijeniti svoj nivo znanja. Ne upotrebljavamo šarene pojaseve i nemamo moćna imena za naše tehnike. Polaganje se obično organizira dva puta godišnje. U Krav Magi nema pojaseva, ali postoje različiti stupnjevi za civile: Practitioner, Graduate, Expert i Master. Postoje specijalni stupnjevi i za vojnu i policijsku Krav Magu.

Kolika je mogućnost za ozljede prilikom treninga?

Unatoč napornim i intenzivnim treninzima, ozljeda gotovo da i nema; velika se pažnja pridodaje sigurnosti polaznika. Obavezna oprema na treningu su gume za zaštitu zubi i štitnici za genitalije, dok ćete nakon nekoliko mjeseci treniranja trebati i rukavice te štitnike za potkoljenice. Uostalom poanta treniranja Krav Mage i jest da budete sigurni i bez ozljeda.

Postoje li natjecanja u Krav Magi?

Natjecanja su nemoguća za naš sistem jer imaju svoja pravila, ring, suca, vrijeme borbe, publiku itd.. U stvarnosti nema pravila ni ringa. Najčešći problem je više napadača koji su naoružani. Zato mi treniramo brze i iznenađujuće napade. Kroz šalu bi se Krav Magu moglo nazvati “prljavim sistemom”. Za nas je samoobrana drugo ime za ovu vještinu.

Kako izgleda trening Krav Mage u Martial Arts Osijeku?

Tipičan trening započinje kratkim zagrijavanjem. Kondicija, razgibavanje, vježbe koordinacije i jačanja tijela su momenti koji se treniraju tijekom zagrijavanja. Glavnom dijelu treninga pripadaju udarci nogama i rukama, blokiranja, obrana od različitih zahvata i bacanja. Trening završava različitim vježbama za razvoj brze reakcije i agresivnosti ili sparingom. U toku treninga se koriste različita pomagala kao što su fokuseri, vreće za udaranje, oružje za trening (noževi, palice i gumeni pištolji/puške).

Krav Maga je zapravo vrlo jednostavan borbeni sistem, napravljena je tako da je svaka osoba može jednostavno prakticirati i naučiti. Krav Maga vas uči da izbjegavate sukob ako je ikako moguće. Ako ne, ova praktična metoda borbe podučava vas kako razriješiti bilo koju vrstu nasilja i napada.

Prednosti Krav Maga treninga:

  • Steći ćete osjećaj sigurnosti i samopouzdanja
  • Naučit ćete samoobranu kroz praktične metode temeljene na realnim situacijama
  • Prednosti kontinuiranog treninga vidjet ćete na kondiciji, tijelu i zdravlju
  • Radit ćete s licenciranim i certificiranim instruktorima čije je diplome izdala sama KMG